plny-hrniec_transparent_negativ.png

Neskutočne jemné tvarohové pečivo

Tento recept som objavila úplnou náhodou a zaujalo ma na ňom to, že do cesta sa pridáva tvaroh. Vyskúšala som ho a výsledok bol úžasný. Neuveriteľne mäkučké a ľahké pečivo, ktoré na rozdiel od kupovaného pečiva ostane aj druhý deň stále čerstvé a chutné.

Potrebujeme:

360 g hladkej múky

180 g tučného tvarohu

70 ml mlieka

120 g kryštálového cukru

60 g masla

2 vajcia

1 lyžičku sušeného droždia

Kôru z citróna alebo pomaranča

Štipku soli

1 žĺtok na potretie

Postup:

Najskôr si urobíme kvások. V teplom mlieku rozpustíme droždie spolu s niekoľkými lyžicami cukru a múky. Necháme na teplom mieste odpočívať cca 15-20 minút.

Medzitým zmiešame maslo so zvyšným cukrom a vajciami. Do zmesi pridáme tvaroh, ktorý si nastrúhame na strúhadle a dôkladne premiešame. Následne do zmesi pridáme kvások a zvyšnú múku. Vypracujeme hladké, mäkké cesto.

Cesto preložíme na pomúčenú dosku a premiesime rukami. Potom ho vložíme späť do misky, prikryjeme a necháme odpočívať na teplom mieste cca 1 hodinu.

Potom cesto opäť premiestnime na pomúčenú dosku a  formujeme z neho menšie „bochníčky“, ktoré položíme na vymastený plech. Potom bochníčky prikryjeme utierkou a necháme ešte 20 minút podkysnúť.

Rúru zatiaľ nastavíme na 200 stupňov. Podkysnuté pečivo potrieme rozšľahaným žĺtkom, vložíme do vyhriatej rúry a pečieme 30 minút, alebo kým bochníčky nie sú na povrchu zlatisté.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Najlepšie recepty na dnes